Hoofd- Cyste

Ziekten van de bijnieren - hoe symptomen verschijnen

Ziekten van de bijnieren worden beschouwd als ernstige aandoeningen, omdat ze leiden tot ernstige afwijkingen in het werk van het menselijk lichaam.

De bijnieren zijn een onmisbaar orgaan en de hormonen die ze produceren zijn van vitaal belang voor het lichaam.

De belangrijkste oorzaken van ziekten van de bijnieren worden meestal geassocieerd met een verhoogde productie of een gebrek aan hormonen rechtstreeks uit de bijnieren of hormonen van de hypofyse.

Wat zijn de bijnieren en wat zijn hun functies?

De bijnieren zijn gepaarde klieren in de holte achter het peritoneum boven de nieren.

Ze vervullen veel belangrijke functies:

  • Neem deel aan metabolische processen;
  • Produceer hormonen;
  • Stimuleer reacties op stress;
  • Ze produceren adrenaline en norepinephrine.

Hoe bijnierziekte te herkennen?

De meest voorkomende ziekten van de klieren:

  • Ziekte van Itsenko-Cushing;
  • Addison's Disease;
  • hyperaldosteronisme;
  • Bijniertumoren;
  • Nelson-syndroom;
  • Adrenogenitaal syndroom.

Cushing's syndroom

Verbeterd effect op het lichaam van bijnierhormonen.

Het wordt bepaald in gevallen van neoplasma van de bijnier of een tumor van een ander orgaan.

Belangrijkste kenmerken:

  • Verhoogde druk;
  • Mannelijk overgewicht;
  • Maanachtig gezicht;
  • Verminderd glucosemetabolisme;
  • Atrofie en spierzwakte;
  • amenorroe;
  • hirsutisme;
  • osteoporose;
  • depressie;
  • hoofdpijn;
  • furunculosis;
  • Bloedsomloopstoornissen;
  • Verminderde potentie;
  • De blauwe plekken als gevolg van de toegenomen kwetsbaarheid van de haarvaten.

Addison's Disease

De primaire insufficiëntie van de bijnierschors is te wijten aan de vernietiging van het weefsel van het orgaan zelf.

Secundaire mislukking - bij hersenziekten waarbij de hypofyse of hypothalamus betrokken is, die het werk van de klieren regelen.

Primaire insufficiëntie is vrij zeldzaam en verschijnt op elke leeftijd.

Het standaard begint geleidelijk.

Bij patiënten met secundair falen worden de meeste van dezelfde symptomen waargenomen als bij patiënten met de ziekte van Addison, maar er zijn geen huidverschijnselen.

Onder de oorzaken van de ziekte worden genoemd:

  • Immuniteit stoornissen;
  • Bijniertuberculose;
  • Lange hormoontherapie;
  • Schimmelziekten;
  • sarcoïdose;
  • Overtreding van ondiepe eiwitten;
  • AIDS;
  • adrenoleukodystrophy;
  • De operatie om de bijnieren te verwijderen.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Verhoogde vermoeidheid;
  • Zwakte alleen na stress of stressvolle aanvallen;
  • Verlies van eetlust;
  • Frequente verkoudheid;
  • Slechte ultraviolette tolerantie, gemanifesteerd door een sterke bruine kleur;
  • Gewichtsverlies;
  • Hyper-kleuring van tepels, lippen, wangen;
  • Verlaagde druk;
  • Hartkloppingen;
  • misselijkheid;
  • braken;
  • Verander constipatie en diarree;
  • Daling van de bloedsuikerspiegel;
  • Schending van de nieren met een manifestatie in de vorm van nachturinatie;
  • Overtredingen van aandacht, geheugen;
  • depressie;
  • Vrouwen - haarschaamhaar en oksels;
  • Verminderd seksueel verlangen.
  • Hypocorticisme wordt vastgesteld bij mannen en vrouwen in 30-40 jaar.

hyperaldosteronism

Hyperaldosteronisme is een aandoening waarbij er een verhoogde productie van aldosteron door deze klieren is.

Er zijn verschillende redenen voor dit falen:

  • Ernstige leverschade;
  • Chronische nefritis;
  • Hartfalen.

In geval van insufficiëntie van de cortex, treedt er een immuniteitsziekte op, die een complete afbraak van het hele organisme wordt.

De redenen voor het proces zijn:

  • Necrose na de bevalling;
  • Verslaan van de hypofyse;
  • Kwaadaardige tumoren;
  • Langdurige infectie.

Tekenen van alle vormen van hyperaldosteronisme:

  • Spierzwakte;
  • migraine;
  • Touts van tachycardie;
  • vermoeidheid;
  • polyurie;
  • convulsies;
  • hypervolemie;
  • zwelling;
  • Constipatie.

Bijniertumoren

Bijniertumoren omvatten het volgende:

  • aldosteronoma;
  • glyukokortikosteroma;
  • kortikoestroma;
  • glyukoandrosteroma;
  • feochromocytoom - lokale toename van het aantal kliercellen.

De meeste van deze formaties zijn goedaardig en lijken uiterst zeldzaam.

De oorzaken van orgaantumoren zijn onbekend. Integendeel, ze zijn erfelijk.

De bijnieren produceren hormonen die het metabolisme, de druk en geslachtshormonen controleren.

De belangrijkste symptomen van deze aandoening zijn afhankelijk van welk hormoon het produceert.

Tumoren van het lichaam hebben de volgende symptomen:

  • Druktoename;
  • Hartfalen voelen
  • Spierzwakte;
  • Frequent urineren 's nachts;
  • hoofdpijn;
  • zweten;
  • paniek;
  • prikkelbaarheid;
  • Kortademigheid;
  • misselijkheid;
  • braken;
  • Pijn in de buik, borst;
  • Pallor of blozen van het gezicht;
  • Verstoring van seksuele ontwikkeling;
  • Verander het uiterlijk van mannen en vrouwen;
  • Cyanose van de huid;
  • convulsies;
  • Pijntjes in de gewrichten;
  • Overtreding van bloedsuiker;
  • rillen;
  • rillingen;
  • Droge mond.

Complicaties zijn bloeding in de retina van het oog, longoedeem, verminderde bloedcirculatie in de hersenen.

Nelson Syndrome

Acute bijnierinsufficiëntie - acuut coma.

Het lijkt te wijten aan:

  • Reeds bestaande klierhormoondeficiëntie;
  • Tijdens een operatie om klieren te verwijderen als gevolg van de ziekte van Itsenko-Cushing;
  • Met de abrupte annulering van glucocorticoïden;
  • Schmidt-syndroom.

Deze stoornis kan voorkomen bij een pasgeborene als gevolg van bloedingen in de klieren tijdens moeilijke arbeid of het effect van een infectie.

Deze aandoening wordt aangeduid als Waterhouse-Frideriksen-syndroom.

Het vereist medische zorg en noodaflevering aan het ziekenhuis.

Nelson's syndroom is eigen aan:

  • Ernstige hartproblemen;
  • Drukval;
  • Aandoeningen van de maag en darmen;
  • Mentale stoornissen;
  • Gebrek aan energie;
  • zwakte;
  • dyspepsie;
  • Verstoorde eetlust;
  • Pigmentatie op de huid;
  • Aanzienlijk gewichtsverlies;
  • Lagere bloedsuikerspiegel;
  • nocturie;
  • Overvloedig zweet;
  • Koud in ledematen;
  • Aantasting van het bewustzijn;
  • Zelden urineren;
  • Flauwvallen met de ontwikkeling van coma.

Adrenogenitaal syndroom

Congenitale hyperplasie van de cortex van de klieren verenigt een complex van aangeboren aandoeningen veroorzaakt door mutaties op het niveau van de genetica.

De ziekte treedt op als gevolg van de verstoring van het 21-hydroxylase-enzymsysteem.

Symptomen van het syndroom:

  • virilisatie;
  • Verhoogd kaliumgehalte;
  • Vroege behaarde beharing;
  • hartritmestoornissen
  • acne;
  • Late eerste menstruatie;
  • Waterbalansverstoring;
  • hirsutisme;
  • Menstruatiestoornissen;
  • Het verminderen van de grootte van de borst, baarmoeder en eierstokken;
  • Verhoog clitoris.

Deze overtreding is de oorzaak van onvruchtbaarheid.

Kenmerken van bijnierziekte bij vrouwen

Verbeterde productie van mannelijke hormonen bij vrouwen veroorzaakt een verandering, die 'hyperandrogenisme' wordt genoemd.

Een overvloed aan mannelijke hormonen in het zwakke geslacht beïnvloedt het vermogen om een ​​kind te verwekken en te baren.

Een vrouw in een positie met een dergelijke overtreding moet in handen zijn van een gynaecoloog in verband met de dreiging van een miskraam.

Het is noodzakelijk om het niveau van mannelijke hormonen in haar lichaam te regelen om het behandelingsregime aan te passen.

Meestal wordt hyperandrogenisme behandeld met behulp van kunstmatige analogen van cortisol. Deze medicijnen worden voorgeschreven om het effect van de hypofyse op de klieren te neutraliseren.

Bij de productie van een grote hoeveelheid bijnierhormonen treden ernstige verschijnselen op.

Overmatige productie van cortisol veroorzaakt het syndroom van Cushing en te veel mannelijke hormonen bij vrouwen veroorzaken masculinisatie.

Normaal gesproken neutraliseert cortisol de productie van adrenocorticotropine, dat wordt uitgescheiden door de hypofyse.

Chronisch gebrek aan cortisol manifesteert zich door adrenogenitaal syndroom.

Met betrekking tot de symptomen van bijnierziekte bij vrouwen komen ze overeen met de algemene kenmerken die hierboven zijn beschreven.

Hoe bijnierpathologieën diagnosticeren en behandelen?

Er is een arsenaal aan onderzoeksmethoden voor het detecteren van ziekten van het orgaan:

  • Bloed- en urinetest;
  • Selectieve katheterisatie van de adrenale aderen;
  • Hormonale testen;
  • Röntgenfoto van de schedel om de grootte van de hypofyse te bepalen;
  • Computertomografie;
  • Magnetische tomografie;
  • Röntgenonderzoek van skeletale botten om tekenen van osteoporose te detecteren.

Om het herstel van de bijnieren te starten, moet u stoppen met het gebruik van hormonale anticonceptiva. Dit kan niet meteen worden gedaan, als de ontvangst lang was.

Om de klieren, kruiden, vitamine C en B te helpen, zijn sporenelementen noodzakelijk. Wat belangrijk is, is de herziening van levensstijl, recreatie, goede relaties. Zorg ervoor dat je de voeding voltooit.

Behandeling van de bijnieren en het hele lichaam met een sterke uitputting is mogelijk en noodzakelijk, maar zal veel langer duren.

Interessante informatie over de behandeling en diagnose van ziekten van de bijnieren is te vinden in de video:

Wat zijn de ziekten van de bijnieren

In de geneeskunde is er zo'n gespecialiseerd onderdeel als endocrinologie. De isolatie en ontwikkeling geeft het belang aan van de rol van de endocriene klieren in de pathologie van de mens. Door hormonen rechtstreeks aan het bloed toe te dienen, bieden ze een leidraad voor vele functies van het lichaam.

Ziekten van de bijnieren zijn het gevolg van de afbraak van de normale activiteiten van kleine formaties die op de bovenrand van de nieren zitten. Ze moeten worden overwogen rekening houdend met afwijkingen in de richting van verhoogde en verminderde prestaties, die wordt beoordeeld op basis van kwantitatieve bepaling van hormonen in het bloed en symptomen.

Wat kan een storing veroorzaken?

De bijnieren bestaan ​​niet op zichzelf, ze worden blootgesteld aan alle ongunstige factoren (extern en intern) op dezelfde voet als andere organen. Voor hen is het belangrijk om een ​​goede bloedtoevoer te hebben, verbinding met het zenuwstelsel. Daarom is bij systemische ziekten (met name auto-immuungenese) zeker een bijnierstoring toegevoegd.

Hormonale insufficiëntie kan worden veroorzaakt door levensstijl. In dergelijke gevallen worden de redenen veroorzaakt door de persoon zelf en de omliggende sociale omgeving:

  • verslaving aan alcohol, roken, drugs;
  • koffie misbruik;
  • eetstoornissen van verschillende hongerdiëten, 's nachts eten, aanzienlijke overbelasting van het spijsverteringsstelsel;
  • werk in omstandigheden van chronische stress (bijvoorbeeld in het transport, de rol van dispatcher, op het ministerie van Noodsituaties).

Factoren van bijnierziekte zijn:

  • vrouwen hebben zwangerschap, frequente bevalling;
  • menopauze;
  • verminderde seksuele ontwikkeling van het kind, vanaf de kindertijd;
  • langdurige medicatie;
  • complicaties van ziekten van de nieren, lever, schildklier, pancreas;
  • het tuberculeuze proces in de bijnieren als de verspreiding van de longvorm of geïsoleerde extrapulmonale lokalisatie in de nieren en andere urinewegorganen;
  • langdurige depressie;
  • erfelijke aanleg in het gezin.

Hoe bijnierziekte te vermoeden?

Voordat de ontwikkeling van een compleet beeld van bijnieraandoeningen optreedt, verschijnen tekenen van hun insufficiëntie of, omgekeerd, intens functioneren. In deze fase reageert de persoon goed op de behandeling. Daarom moeten artsen de preliminaire symptomen van de ziekte bij kinderen identificeren tijdens preventief medisch onderzoek.

Symptomen van hyperfunctionele toestand:

  • constant gevoel van zwakte;
  • slaperigheid overdag en slapeloosheid 's nachts;
  • uiterlijk in de aard van prikkelbaarheid;
  • soms duidelijke paniekmanifestaties (aanvallen);
  • frequente botbreuken als gevolg van verhoogde fragiliteit, osteoporose;
  • detectie van hypertensie, hoge bloedsuikerspiegel;
  • de accumulatie van overgewicht;
  • spierkrampen;
  • verstoring van het spijsverteringsstelsel;
  • gebrek aan seksueel verlangen;
  • onvruchtbaarheid op jonge leeftijd;
  • bij vrouwen, verstoring van de menstruatiecyclus;
  • bij mannen tekenen van prostaatadenoom, erectiestoornissen;
  • hoofdpijn.

Wanneer hormonale insufficiëntie van de bijnieren wordt bepaald:

  • verlies van eetlust en gewichtsverlies;
  • huidpigmentatie, cyanose op de lippen;
  • neiging tot hypotensie (lage bloeddruk);
  • klachten van duizeligheid, extreme vermoeidheid;
  • spiermassa verloren gaat of zich niet ontwikkelt;
  • frequente klachten van buikpijn, obstipatie of diarree, opgeblazen gevoel;
  • apathische toestand, depressie is mogelijk;
  • constante hartslag, tachycardie;
  • handtremor;
  • verhoogd haarverlies;
  • verminderde aandacht, weinig vaardigheden om te leren en te leren van schoolkinderen;
  • een overvloed aan acne op de achtergrond van een vetrijke huid;
  • de vertraging van de vorming van secundaire geslachtskenmerken of hun vervorming.

Als er een duidelijk gewichtsverlies is met een voldoende dieet, kunnen de eerste symptomen van bijnierziekte worden vermoed. Bijnierziektes komen vaker voor bij vrouwen. Er wordt aangenomen dat dit te wijten is aan significante fysiologische fluctuaties in het hormonale evenwicht tijdens het leven als gevolg van zwangerschappen.

diagnostiek

Diagnose van bijnieraandoeningen wordt niet alleen uitgevoerd op uitwendige tekenen en klachten van patiënten. Om kwantitatieve afwijkingen in de productie van hormonen te identificeren, zijn er laboratoriummethoden om te bepalen. Het zijn biochemische studies, gebaseerd op de bepaling van de hormonen zelf of hun metabolieten.

Analyses worden uitgevoerd op veneus bloed dat 's morgens op een lege maag wordt ingenomen. Testen is meerdere keren per dag mogelijk om een ​​hormoonoscillatiecurve te detecteren. Sommige monsters worden op de urine geplaatst die per dag wordt uitgescheiden.

Ben zeker om de methodes toe te passen om de functies van de lever, nieren (enzymen, resterende stikstof, elektrolyten) te bestuderen.

Om de grootte, structuur en bloedtoevoer te bepalen, worden dergelijke methoden gebruikt:

  • echografie;
  • magnetische resonantie en computertomografie;
  • multispirale versie van computertomografie;
  • radio-isotoop diagnose om het proces van neoplasmevorming te identificeren.

Welke ziekten van de bijnieren komen het meest voor?

De belangrijkste pathologie van de bijnieren is verdeeld volgens het principe van hyper- en hypofunctioneren.

Ziekten met verhoogd functioneren omvatten:

  • tumoren afkomstig van verschillende lagen van de bijnieren (corticosteroma, aldosteroma, ganglioneuroma, enz.);
  • Ziekte en het syndroom van Itsenko-Cushing geassocieerd met secundaire laesie van verhoogde productie van het adrenocorticotroop hormoon dat de hypofyse stimuleert;
  • hyperandrogenisme - op de achtergrond van het adrenogenitaal syndroom, gaat gepaard met abnormale productie van geslachtshormonen in de bijnierschors.

Pathologie met bijnierinsufficiëntie:

  • De ziekte van Addison;
  • Waterhouse-Frideriksen-syndroom - met meningokokkeninfectie, de effecten van geboortetrauma, bloedingen in het weefsel van het parenchym, is zeldzaam;
  • Nelson-syndroom - chronische bijnierinsufficiëntie geassocieerd met hypofysetumoren;
  • acute (primaire) bijnierinsufficiëntie - gaat gepaard met ernstige ziekten van inwendige organen, vereist onmiddellijke behandeling, omdat het een gevaar vormt voor het leven van de patiënt:
  • secundair falen - gepaard met een afname van de productie van adrenocorticotroop hormoon in de hypofyse.

Overweeg de oorsprong van de pathologische aandoeningen van de bijnieren, die van invloed kunnen zijn op mensen van beide geslachten, in de kindertijd en de volwassenheid.

De oorsprong en kliniek van de ziekte van Itsenko-Cushing

Vaker zijn vrouwen in de leeftijd van 25-40 ziek. De ziekte is zeldzaam. Klinische manifestaties:

  • snelle gewichtstoename;
  • verhoogde afzetting van onderhuids vet in de bovenste delen van het lichaam (nek, schouders, gezicht) en buik;
  • spieratrofie en zwakte;
  • overmatige droogheid van de huid;
  • hirsutisme - lichaamshaar op het mannelijke gezicht;
  • witte strepen op de huid van de buik, dijen (striae);
  • hoge bloeddruk;
  • sterke eetlust en dorst.

Het is meer bekend bij clinici met hetzelfde syndroom die voorkomen in bijniertumoren, langdurige corticosteroïdbehandeling van auto-immuunziekten en bloedziekten.

Als het onmogelijk is om een ​​patiënt met andere medicijnen te behandelen, proberen artsen de duur en dosering van de patiënt te controleren.

Hoe manifesteert hyperandrogenisme zich?

Androgenen bij mannen worden gevormd in de teelballen, in de bijnieren - in kleinere hoeveelheden. Bij vrouwen - alleen in de bijnieren. De verhouding tussen androgenen en oestrogenen zorgt voor de nodige balans voor het goed functioneren van de interne organen, tijdens de zwangerschap.

Met een verhoogd niveau van androgenen bij vrouwen verschijnen:

  • obesitas;
  • aritmie;
  • bloedsuikerspiegel stijgt;
  • de menstruatiecyclus is verbroken;
  • onvruchtbaarheid en miskraam zijn mogelijk;
  • de stem wordt ruwer;
  • op het gezicht hirsutisme.

Klinische manifestaties van tumoren

Een neoplasma in het bijnierweefsel kan uit elke laag ontstaan, dus hormonale veranderingen weerspiegelen het juiste niveau van schade. We moeten het hoge risico op uitzaaiing van andere kwaadaardige tumoren niet uitsluiten, wat gepaard gaat met een overvloedige bloedtoevoer naar het orgaan.

In dit geval doen de bijnieren veel meer pijn dan de primaire focus, omdat de innervatie ook intenser is.

Aldosteroma treedt op uit de cellen van de glomerulaire zone van de cortex, draagt ​​bij tot de ontwikkeling van primair aldosteronisme of Conn-syndroom. Hoofdmanifestaties:

  • aanhoudende hypertensie;
  • hoofdpijn;
  • duizeligheid;
  • pijn in het hart en tachycardie;
  • visuele beperking;
  • krampen en spierpijn;
  • verminderde huidgevoeligheid;
  • overvloedige urine.

De kliniek wordt geassocieerd met overmatige productie van mineralcorticoïden.

Ganglioneuroma verwijst naar goedaardige tumoren. Het komt van de zenuwtrunks en eindes. Gelokaliseerd in elke afdeling van de bijnieren, vervormt de synthese van hormonale stoffen, knijpt het weefsel.

Corticosteroma komt voor uit de corticale laag en leidt tot de ontwikkeling van het secundaire Itsenko-Cushing-syndroom.

Feochromocytoom wordt beschouwd als een goedaardige tumor, maar een verhoogde productie van catecholamines kan leiden tot ernstige aandoeningen in het cardiovasculaire systeem. Meestal te vinden bij vrouwen 30-50 jaar. Veroorzaakt aanhoudende stijging van de bloeddruk, crisis van hypertensie, problemen bij de behandeling. Zorg ervoor dat er in de cardiologie rekening wordt gehouden met de differentiële diagnose van symptomatische hypertensie.

Mielolipoma is een goedaardig neoplasma uit vetweefsel en erytrocyten kiemcellen. Hormonale activiteit is niet bevestigd. Gelokaliseerd in het omliggende vetweefsel van de bijnieren. Gedetecteerd bij mensen met verhoogd gewicht op de leeftijd van 50-60 jaar.

Incidentoom is gelokaliseerd in de buikholte en kan voorkomen als een kwaadaardige en niet-kankerachtige formatie. Echter, als een volumetrisch lichaam aangrenzende bloedvaten en zenuwen samendrukt. Gedetecteerd door echoscopisch onderzoek van obscure buikpijn.

Hoe is de ziekte van Addison geassocieerd met de bijnieren?

De ziekte van Addison dient als bewijs voor de primaire inferioriteit van de werking van de corticale laag in al zijn zones, namelijk, het gaat gepaard met onvoldoende synthese:

Gediagnosticeerd even vaak bij vrouwen en mannen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar.

Diagnostiek is belangrijk om tijdig te testen op stimulatie van Kosintropin. Na de introductie zou het cortisolniveau in een uur met 2 keer moeten stijgen.

Patiëntobservatie toonde aan dat de helft van hen tijdens hun leven auto-immuunreacties ontwikkelt.

Klinische manifestaties worden geassocieerd met:

  • hypotensie, verminderde cardiale output;
  • verminderde secretie van maagsap;
  • een significante afname van glucose en verlies van glycogeendepot in de lever;
  • overtreding van de minerale samenstelling van het bloed;
  • pathologische veranderingen in glomerulaire filtratie met de passage van eiwit in de urine (proteïnurie).

Patiënten letten op de volgende symptomen:

  • aanzienlijk gewichtsverlies;
  • prikkelbaarheid;
  • handtremor;
  • neiging tot hypotensie;
  • dorst naar zout voedsel;
  • hyperpigmentatie van de huid;
  • hartkloppingen, ernstige vermoeidheid;
  • depressie van de psyche;
  • droge huid.

Ernstige ziekte - bijniercrisis, gepaard gaande met een scherpe daling van de bloeddruk, een shocktoestand.

Andere manifestaties met verminderde functie

Een afname in functie is mogelijk met een mechanisch effect op de weefsels van de bijnier. Een soortgelijk mechanisme manifesteert zich in apoplexie (bloeding) in het gebied van de cortex.

Bloedingen kunnen dragen:

  • centraal karakter;
  • hebben focus;
  • uitgedrukt in de vorm van hartaanvallen.

Er zijn enkel en bilateraal.

Meestal gepaard met geboorte trauma van pasgeborenen, uitgesproken toxicose tijdens de zwangerschap. Bij kinderen zijn er meer met trombose van de navelstrengslagader, intra-uteriene verstikking.

In de vorm van een infectieus-toxische shock, vernoemd naar de auteurs die de auteurs beschreven, treft het Waterhouse-Friederiksen-syndroom tot 20% van de patiënten met een gemeenschappelijke meningokokkeninfectie. Het wordt klinisch tot expressie gebracht in tekenen van laesie van het vasomotorisch centrum met frequente dood.

In het ontwikkelingsmechanisme wordt aangenomen dat de adaptieve functies van het hypofyse-bijniersysteem opraken. Bij toxische shock is het mogelijk dat er geen anatomische veranderingen zijn in de weefsels van de bijnieren.

Patiënten sterven op de achtergrond van acute bijnierinsufficiëntie in overtreding van alle soorten metabolisme.

Nelson-syndroom is een chronische bijnierinsufficiëntie die optreedt na het verwijderen van beide bijnieren om de ziekte van Itsenko-Cushing te behandelen. Het komt ook voor wanneer de bijnieren worden uitgeput door de hormonen van een hypofysetumor.

De belangrijkste symptomen worden veroorzaakt door tumoronderdrukking van hersenstructuren en hun verplaatsing:

  • het gezicht van de patiënt wordt rond, krijgt een roodachtige tint;
  • ongelijke obesitas;
  • verminderde reukzin, smaakbeleving, visie;
  • droogheid en hyperpigmentatie van de huid;
  • klachten van rugpijn, spierzwakte.

Crisisstroming is mogelijk met:

  • bloeddruk verlagen;
  • braken;
  • botpijn;
  • sterke zwakte.

Bij kinderen kunnen misvormingen worden gevonden in de vorm van:

  • de afwezigheid van een van de bijnieren, terwijl de tweede is vergroot en de functie van beide overneemt;
  • verklevingen tussen zichzelf en met de nieren, lever;
  • ongewone locatie (ectopia);
  • cystische verandering;
  • cytomegalie - parenchym bestaat uit grote cellen, met een onveranderde totale grootte van het lichaam.

Symptomen zijn afhankelijk van het functionele vermogen van de klieren om te compenseren voor hun anatomische falen.

behandeling

Behandelingsmaatregelen beginnen met voedingscorrectie. Patiënten hebben individuele aanbevelingen nodig, rekening houdend met het werk van de spijsverteringsorganen, gewichtsafwijkingen en onderzoeksresultaten.

Een essentieel element zijn vitamines. Ze maken deel uit van de noodzakelijke enzymen en dienen daarom om de synthese van hormonen te normaliseren.

Voor tumoren is chirurgische verwijdering de enige manier. De hypofyse wordt bediend door neurochirurgen. Na verwijdering van de bijnieren bij de ziekte van Itsenko-Cushing wordt momenteel radiotherapie toegepast om de tumorgroei van de hypofyse-klier te voorkomen.

Patiënten met acuut tekort hebben dringend behoefte aan intraveneuze substitutietherapie met hoge doses synthetische hormonale geneesmiddelen (Prednison, Hydrocortison). Om de negatieve effecten van corticosteroïden te voorkomen, indien nodig, langdurige behandeling met de meest gezuiverde geneesmiddelen (Polcortalon, Dexamethason, Triamcinolone).

Chronisch falen vereist levenslang gebruik van hormonale geneesmiddelen.

De neiging tot een chronisch beloop van endocriene ziekten van de bijnieren vereist een volledig onderzoek van de patiënt, een mogelijk consult bij een endocrinoloog, vooral in de kindertijd, met symptomen van gewichtsverandering, pigmentatie en spijsverteringsstoornissen.

Hormonen van de hypofyse en de bijnieren

Laat een reactie achter 4.051

Het belangrijkste systeem bij hormonale regulatie is het hypothalamus-hypofyse-bijniersysteem. Deze as is de belangrijkste regulator van alle belangrijke reacties die de integriteit van levensprocessen in het lichaam waarborgen. De as van de hypothalamus-hypofyse-bijnieren (HGN) is een complex patroon in de keten van interacties en signalen van drie belangrijke organen in het systeem.

De interactie van de endocriene klieren

Uitgebalanceerd werk in de bijnieren wordt geleverd door het centrum van invloed van de hypofyse en hypothalamus met adrenocorticotroop hormoon (ACTH). Er vindt dus een interactie plaats tussen de bijnierschors, hypofyse en hypothalamus. Dit gecoördineerde werk is een holistisch systeem dat de weerstand van het menselijk lichaam tegen vernietiging garandeert, veroorzaakt door stressvolle situaties van externe factoren. Beschouw elk element van de HPA afzonderlijk en het proces van hun interactie met elkaar.

hypothalamus

Dit is een klein deel van de hersenen, wat het startpunt is in de interactie van de as van de HPA. Zijn werk is erop gericht informatie vanuit de hersenen naar de bijnieren te sturen. Het gecoördineerde werk van deze klier voorziet het lichaam van thermoregulatie, waarbij het niveau van levensenergie wordt gehandhaafd. Het circadiane ritme ("interne klok" van het lichaam) wordt ook gereguleerd door het werk van de hypothalamus.

Hypofyse en zijn functies

Veel kleiner dan de hypothalamus, maar zijn rol neemt hier niet van af. Hypofysehormonen - antidiuretisch hormoon, luteïniserend hormoon en groeihormoon. Ze verrichten vitale lichaamsfuncties. De hypofyse bevindt zich aan de basis van de hersenen en maakt verbinding met de hypothalamus. Het bestaat uit 2 delen: nerveus en glandulair. Groeihormonen - tropische hormonen en somatropine, geproduceerd in het voorste deel van de klier, hebben een triggerende werking op de bijnieren. Somatropine geeft door de invloed op hormonen somatomedine de gevoeligheid van celmembranen voor de penetratie van voedingsstoffen en biologische stoffen.

Bijnieren

Voer het laatste onderdeel van de keten uit. Ze bevinden zich in de bovenste polen van elk van de nieren, samen met de eierstokken, zijn gepaarde klieren. Ondanks het feit dat de hypofyse zich fysiek ver van de bijnieren bevindt, werken ze nauw samen met elkaar met behulp van hormonen. Dankzij bijnierhormonen (steroïde, geslacht en stresshormonen) werkt het lichaam soepel en is het het hoofdbestanddeel van vele chemische reacties.

Hypofyse-effecten op de bijnieren

De hypofyse- en bijnieras wordt gecontroleerd door de hypofysaire regulatie van glucocorticoïde secreties. Verstoring van de hypofyse leidt tot een afname van de bundellobben in de bijnieren, waar glucocorticoïdesynthese optreedt. Na verwijdering of vernietiging van de hypofyse (hypofysectomie), heeft de glomerulaire bijnierkwab die aldosteron produceert geen veranderingen ondergaan.

De productie van glucocorticoïden gebeurt onder de controle van negatieve processen van inverse relaties tussen de bijnierschors en het adrenocorticotroop hormoon van de adrenohypofyse. Corticoïden reguleren de productie van ACTH en dat reguleert vervolgens de productie van cortisol. Dit proces komt niet direct voor tussen de bijnieren en de hypofyse, maar met de deelname van de hypothalamus, die de concentratie van het hormoon cortisol in het bloed bepaalt en de synthese van ACTH reguleert.

De rol van de interactie van delen van de as van de HPA

Het hypothalamus-hypofyse-bijniersysteem vormt een integrale neuroendocriene keten, waardoor verschillende soorten stress effecten op het zenuwstelsel verschaffen, terwijl het de processen van het hypofyse-bijniersysteem veroorzaakt door de interactie van de processen van de hypofyse en de bijnieren. Dit proces wordt veroorzaakt door meerdere veranderingen in externe factoren die leiden tot een toename van de productie van hormonen in de bijnierschors.

Hoe zorgt de HGN-as voor de reactie van het lichaam op stressvolle situaties? In het centrale deel van de hersenen wordt corticotropine gevormd en vrijgegeven, wat de hypofyse binnendringt. Corticotropine in de hypofyse triggert de afgifte van adrenocorticotropine. De laatste komt de bloedbaan binnen, waardoor de bijnierschors stresshormonen afgeeft, in het bijzonder cortisol. Cortisol zorgt op zijn beurt voor de inname van stoffen die nodig zijn om op stress te reageren.

Langdurig behoud van hoge concentraties cortisol leidt tot het omgekeerde proces - de onderdrukking van het afweersysteem. Daarom is er een tweede controlekant, die wordt geleverd door een omgekeerd interactiemechanisme, wanneer verhoogde concentraties cortisol worden toegediend aan de hypofyse, waardoor de afgifte van adrenocorticotropine wordt opgeschort. Op hun beurt kunnen sterk verhoogde concentraties cortisol toestanden van psychose en depressie veroorzaken. De aandoening is genormaliseerd wanneer de cortisolspiegel terugkeert naar een aanvaardbaar niveau.

Bijnieruitputting

Chronische vermoeidheid, zelfs bij een goede nachtrust, is een van de indicatoren voor klierafbraak. Wat gebeurt er met uitputting in de HGN-as? De hypothalamus-hypofyse-signalen naar de bijnieren kunnen nog steeds worden verzonden, maar het gekoppelde orgaan reageert niet meer op hen. Het eindresultaat is uitputting, dat wil zeggen gebrek aan respons op stressvolle factoren.

Het resultaat van uitputting is een schending van de productie van veel hormonen, waaronder bijnierhormonen. Voorkomende symptomen van uitputting:

  • verhoogde dagelijkse vermoeidheid;
  • moeite met wakker worden ondanks normale slaapduur;
  • verslaving aan zout;
  • verzwakking van de immuunafweer van het lichaam, kwetsbaarheid voor ziekten;
  • overdag moeheid en uitbarstingen van energie in de avond;
  • slechte stresstolerantie.

Aandoeningen in het lichaam tijdens uitputting:

  • verslechtering van het haar en hun verlies;
  • koortsachtige omstandigheden;
  • de staat van de schepen is verstoord;
  • verschillende slaapstoornissen;
  • duizeligheid;
  • lage rugpijn en knieën;
  • algemene zwakte;
  • seksuele zwakte;
  • droge huid;
  • aandoeningen van het gastro-intestinale systeem;
  • problemen met tandvlees en trillen van de tanden;
  • tinnitus;
  • osteoporose;
  • psycho-emotionele stoornissen.

Stress, conflict, inadequate slaap, verhoogde stress de bijnieren uitputten en vervolgens bijnierziekte veroorzaken. In de westerse praktijk worden sederende geneesmiddelen gebruikt om stressvolle omstandigheden te voorkomen en te behandelen, maar dit lost het probleem zelf niet op - een schending van de relatie op de HGN-as. Alleen de versterking van alle klieren van de as leidt tot de harmonisatie van het zenuwstelsel en het organisme als geheel.

Ziekten van de bijnieren en hypothyreoïdie

1. Bij diabetes insipidus varieert de relatieve dichtheid van urine tussen:

a) 1013-1028 (wanneer de hoeveelheid urine 5-20 liter is)

b) 1012-1015 (wanneer de hoeveelheid urine 2-3 liter is)

c) 1001-1005 (wanneer de hoeveelheid urine 5-20-40 liter is)

d) 1003-1009 (wanneer de hoeveelheid urine 5-20 liter is)

e) 1022-1043 (wanneer de hoeveelheid urine 2-3 liter is)

Juiste antwoord: in

2. Voor het klinische beeld van diabetes insipidus is alles kenmerkend, behalve:

a) het begin van de ziekte is meestal acuut, maar kan geleidelijk zijn

b) daaropvolgende polyurie, polakuriya

c) verlies van eetlust, zwakte, hoofdpijn, slapeloosheid

d) gewichtsverlies of obesitas

Juist antwoord: d

3. Bij kinderen gaat diabetes-insipidus meestal gepaard met karakteristieke tekens, behalve:

a) groeiachterstand

b) vertraagde seksuele ontwikkeling

d) vegetatieve crises met sympathisch-bijnier karakter

e) bedplassen

Juiste antwoord: in

4. Evalueer de resultaten van de test met pituitrin in de hypothalamische vorm van diabetes insipidus:

a) de hoeveelheid urine is toegenomen, de verhouding is niet veranderd

b) de hoeveelheid urine en soortelijk gewicht veranderde niet

c) de hoeveelheid urine nam af, het aandeel nam toe

g) de hoeveelheid urine nam toe, het aandeel nam af

d) de hoeveelheid urine is niet veranderd, de hoeveelheid is toegenomen

Juiste antwoord: in

5. Wanneer de ziekte van Itsenko-Cushing in de bijnierschors de volgende veranderingen vindt:

b) hyperplasie van de schors van beide bijnieren

c) normale bijnieren

d) hyperplasie van een van de bijnieren

e) atrofie van de cortex van een van de bijnieren

Juiste antwoord: b

6. Bij het uitvoeren van een groot dexamethason-Lidd-monster veranderde de uitscheiding van 17 OX met urine niet. Beoordeel het resultaat:

a) De ziekte van Itsenko-Cushing

b) Het syndroom van Itsenko-Cushing

c) het resultaat is onbetrouwbaar

d) er is geen goed antwoord

Juiste antwoord: b

7. Alle röntgenfoto's van de ziekte van Itsenko-Cushing zijn correct, behalve voor:

a) osteoporose van de achterkant van het Turkse zadel

b) osteoporose van de wervellichamen

c) hyperplasie van beide bijnieren

d) de maat van het Turkse zadel is vaak niet veranderd.

e) de grootte van het Turkse zadel is altijd veranderd.

Juist antwoord: d

8. Bij het uitvoeren van een grote dexamethason Liddle-test, daalde de uitscheiding van 17OX met urine met meer dan 50%. Beoordeel het resultaat:

a) De ziekte van Itsenko-Cushing

b) Het syndroom van Itsenko-Cushing

d) er is geen goed antwoord

d) het resultaat is onbetrouwbaar

Het juiste antwoord is: a

9. Alle syndromen zijn kenmerkend voor acromegalie, behalve:

a) myopathisch syndroom

b) nefropathisch syndroom

c) CNS-letselsyndroom

d) hyperprolactinemiesyndroom

e) dysplastisch obesitas syndroom

Juist antwoord: d

10. Om de actieve fase van acromegalie te identificeren, worden tests gebruikt:

c) met thyroliberin

d) alle vermeld

Juist antwoord: d

11. Wanneer acromegalie en gigantisme bepalen:

a) basofiel adenoom van de hypofysevoorkwab

b) eosinofiel adenoom of diffuse hyperplasie van eosinofiele cellen van de voorkwab van de hypofyse

c) de nederlaag van de hypothalamus

d) schade aan de achterste hypofyse

e) laesie van de reticulaire formatie

Juiste antwoord: b

12. Het klinische beeld van acromegalie wordt gekenmerkt door de volgende manifestaties, behalve:

a) verandering in uiterlijk (toename van de botten van het gezichtskelet, prognathisme, diastema)

b) verdikking van de huid met grove vouwen, vettigheid, verhoogde pigmentatie, hypertrichose

c) de interne organen nemen toe, de ribbenkast neemt toe tot de tonvormige

d) de ontwikkeling van spinale kyfose en scoliose is mogelijk

e) de huid is dun, vochtig, hypertrichose is mogelijk

Juist antwoord: d

13. Met extracellulaire groei van een hypofyse tumor, is visuele beperking mogelijk per type:

a) bitemporale hemianopie

c) prolifererende retinopathie

Het juiste antwoord is: a

14. De afscheiding van cortisol en ACTH wordt gekenmerkt door:

a) maximale uitscheiding in de avond

b) maximale secretie overdag

c) dagelijks ritme met maximale secretie in de ochtend

Juiste antwoord: in

15. Huidveranderingen als een uiting van het auto-immuunproces bij de ziekte van Addison?

a) petechiale uitslag

c) haaruitval aan de uiteinden van de wenkbrauwen

Juiste antwoord: b

16. De klinische manifestatie van androgeendeficiëntie bij vrouwen met bijnierinsufficiëntie is:

a) haaruitval

b) spraakwijziging

c) dysplastische obesitas

Het juiste antwoord is: a

17. In het geval van primaire bijnierinsufficiëntie, is het pathologische proces gelocaliseerd in:

d) al het bovenstaande is waar

Juiste antwoord: in

18. De hoofdoorzaak van secundaire bijnierinsufficiëntie is:

a) bijnierlaesies

b) vermindering van de gevoeligheid van de bijnierreceptoren voor ACTH

c) een afname in de productie van ACTH als gevolg van stoornissen in het hypothalamus-hypofysaire systeem

Juiste antwoord: in

19. Chronische bijnierinsufficiëntie wordt gekenmerkt door alle klachten, behalve:

b) pigmentatie van de huid en slijmvliezen

d) aanvallen van buikpijn

Juiste antwoord: in

20. Bepaal: om de primaire en secundaire bijnierinsufficiëntie te diagnosticeren:

Het juiste antwoord is: a

21. Bij primaire bijnierinsufficiëntie, het niveau van ACTH in het bloed:

Juiste antwoord: b

22. Bij secundaire bijnierinsufficiëntie, het niveau van ACTH in het bloed:

b) verhoogd met 100%

c) verhoogd met 50%

Juiste antwoord: g

23. Differentiële diagnose bij chronische bijnierinsufficiëntie wordt uitgevoerd met de vermelde ziekten, behalve:

a) giftige struma

b) systemische sclerodermie

d) De ziekte van Itsenko-Cushing

Juist antwoord: d

24. Selecteer de optie voor glucocorticoïde-recept voor de ziekte van Addison:

a) 1 dosis 3 keer per dag

b) 1/3 dosis in de ochtend en 2/3 in de middag

c) 2/3 doses 's morgens en 1/3' s middags

d) hele dosis in de ochtend

d) de hele dosis 's nachts

Juiste antwoord: in

25. Specificeer de meest frequente lokalisatie van feochromocytoom:

a) de holte van de schedel

b) blaas

d) sympathieke paraganglia langs de aorta

Juiste antwoord: in

26. De adrenale sympathische vorm van feochromocytoom wordt gekenmerkt door alle tekens, behalve:

a) plotseling begin, koude rillingen, angst

b) ernstige hoofdpijn, duizeligheid, mogelijke convulsies

c) bleekheid van de huid, koude handen

d) bradycardie, lage bloeddruk

d) kortademigheid, pijn in het hart, tachycardie, stijging van de bloeddruk

Juiste antwoord: g

27. Wanneer een feochromocytoom optreedt tijdens een aanval, worden veranderingen in het bloed genoteerd, behalve voor:

Juist antwoord: d

28. In een urine-portie van 3 uur na een crisis met feochromocytoom wordt een toename opgemerkt:

a) catecholamines en IUD 2-10 keer

b) 17KS 2-3 keer

c) 17OX 5-10 keer

Het juiste antwoord is: a

29. Voor de diagnose van feochromocytoom worden diagnostische tests gebruikt met:

d) tropaphene, histamine

Juiste antwoord: g

30. Feochromocytoom moet worden gedifferentieerd van ziekten, behalve voor:

a) hypothalamische vegetovasculaire crises

b) hypertensieve crises

c) toxische struma met hypertensie

d) diabetes in combinatie met hypertensie

e) ziekte van Addison

Juist antwoord: d

31. Gebruik voor de diagnose van feochromocytoom de vermelde tests, behalve:

a) computertomografie van de bijnieren

b) selectieve arteriografie

c) katheterisatie van het systeem van de onderste en bovenste holle aderen met de studie van KOA

g) onderzoek 17KS en 17OKS in bloed en urine

e) radioactieve jodiumscintigrafie

Juist antwoord: d

32. Kies een effectieve behandeling voor feochromocytoom:

c) chirurgische behandeling

d) calciumantagonisten ACE

Juiste antwoord: in

33. Wanneer secundaire aldosteronisme in de bijnieren onthullen:

a) een tumor van chromofiele cellen

b) hyperplasie van beide bijnieren

c) bijnieren zijn niet veranderd

d) maastumor

d) tumor van de bundelzone

Juiste antwoord: in

34. Noem de effectieve groep geneesmiddelen voor de behandeling van secundair aldosteronisme:

c) aldosteron-antagonisten

e) hartglycosiden

Het juiste antwoord is: a

35. Wanneer primair aldosteronisme in de bijnieren onthult:

a) tumor van de glomerulaire zone van de bijnierschors

b) er is geen goed antwoord

c) bijnieren zijn niet veranderd

d) maastumor

d) tumor van de bundelzone

Het juiste antwoord is: a

36. Patiënten met primair aldosteronisme klagen over:

a) aanvallen van spierzwakte, convulsies, paresthesieën, spierpijn

b) kortademigheid, onderbrekingen

c) pijn in het hart

d) polyurie, polydipsie, nocturie, matige protinurie

d) al het bovenstaande is waar

Juist antwoord: d

37. Wat is de belangrijkste reden voor de ontwikkeling van osteoporose bij de ziekte van Itsenko-Cushing?

a) overtreding van de eiwitmatrix van het bot

b) parathyroïde laesies en calciummetabolismestoornissen

c) schending van calciumabsorptie in het maagdarmkanaal

d) een afname van calciumadsorptie in botweefsel en een toename van de uitscheiding ervan met urine

e) een toename van de productie van mineralcorticoïden samen met glucocorticoïden

Het juiste antwoord is: a

38. Elektrolytstoornissen van primaire bijnierinsufficiëntie:

a) hypokaliëmie, hyponatriëmie

b) hypernatriëmie, hypokaliëmie

c) hyperkaliëmie, hyponatriëmie

d) hypernatriëmie, hyperkaliëmie

e) elektrolytenstoornissen zijn niet karakteristiek.

Juiste antwoord: in

39. Welk symptoom is het meest kenmerkend voor buikpijn bij patiënten met acute bijnierinsufficiëntie?

Juist antwoord: d

40. Voor diabetes mellitus wordt gekenmerkt door:

a) uitscheiding van een grote hoeveelheid urine met een hoog soortelijk gewicht

b) gestoorde glucosetolerantie

c) uitscheiding van een grote hoeveelheid urine met een laag soortelijk gewicht

Juiste antwoord: in

41. De redenen voor de ontwikkeling van diabetes insipidus zijn:

a) primaire of secundaire tumor van de hypothalamus of hypofyse

b) traumatisch hersenletsel

c) neurotrope virale of andere infectie

d) andere endocriene ziekten van de hypothalamus-hypofyse-genese

Juist antwoord: d

42. Voor de differentiaaldiagnose van diabetes insipidus en psychogene polydipsie werd een test met vloeistofdeprivatie uitgevoerd. De diagnose van diabetes insipidus is bevestigd. Selecteer als:

a) een afname van de diurese, een toename van de verhouding tot de norm

b) er zijn geen symptomen van uitdroging

c) een toename van de proportie van niet meer dan 1010, de snelle ontwikkeling van symptomen van uitdroging

d) algemene toestand niet verslechterd

Juiste antwoord: in

43. Selecteer de veranderingen die kenmerkend zijn voor de ziekte van Itsenko-Cushing:

a) overmatige afzetting van vet op de buik, het gezicht, de borst, de nek ("climacter hump")

b) de huid is dun, nat

c) uniforme afzetting van subcutaan weefsel

g) de afzetting van subcutaan weefsel op de buik en dijen

Het juiste antwoord is: a

44. Welke laboratoriumveranderingen zijn kenmerkend voor de ziekte van Itsenko-Cushing?

a) toename van ACTH in het bloed

b) afname van activiteit van alkalische fosfatase

c) toename van cortisol, perversie van het dagelijkse ritme van uitscheiding

g) verhoogd urinair cortisol, 17OX

d) alle antwoorden zijn correct

Juist antwoord: d

45. In de voorkwab van de hypofyse met de ziekte van Itsenko-Cushing wordt het volgende bepaald:

a) basofiel adenoom

b) "leeg" Turks zadel

c) geen verandering

Het juiste antwoord is: a

46. ​​Selecteer de röntgenfoto's van de ziekte van Itsenko-Cushing:

a) hyperostosis van lange tubulaire botten

b) geen verandering

c) osteoporose van de wervellichamen

g) "vinger" inspringing van de botten van de schedelboog

Juiste antwoord: in

47. De etiologische factoren van de ziekte van Itsenko-Cushing kunnen zijn:

a) traumatisch hersenletsel

b) infectieziekten, neuro-infectie, intoxicatie

c) hypofysetumoren

g) hormonale aanpassing tijdens zwangerschap, bevalling, menopauze

Juist antwoord: d

48. Welke ziekten zouden de ziekte van Itsenko-Cushing moeten differentiëren?

b) ectopisch ACTH-syndroom

c) obesitas met een verminderde bloeddruk en koolhydraatmetabolisme

d) hypothalamisch syndroom

d) met alle vermeld

Juist antwoord: d

49. Ectopisch ACTH-syndroom wordt gekenmerkt door:

a) een kwaadaardig beloop met een hoog basaal niveau van ACTH en

cortisol in bloed en urine

b) positieve afbraak van dexamethason

c) vaker zijn vrouwen ziek

Het juiste antwoord is: a

50. Het puberale hypothalamische syndroom wordt gekenmerkt door:

a) goedaardige loop, versnelling van fysieke en seksuele ontwikkeling

b) de afwezigheid van veranderingen in de structuur van de botten in de aanwezigheid van smalle roze-rode striemen op de huid

c) labiliteit van de bloeddruk, ongewijzigde bijnieren

d) positieve kleine dexamethason afbraak van de liddle

d) alle antwoorden zijn correct

Juist antwoord: d

51. X-ray diagnostische tekenen van acromegalie:

a) Turks zadel niet veranderd

b) het Turkse zadel is verhoogd, met een uitgebreide ingang en een diepe bodem

c) jeugdig Turks zadel

Juiste antwoord: b

52. Welke methoden worden gebruikt bij de behandeling van acromegalie?

a) protontherapie van de hypofyse

Het juiste antwoord is: a

53. De provocerende factoren voor de ontwikkeling van acromegalie en gigantisme kunnen zijn:

a) craniaal trauma

b) zwangerschap, geestelijk letsel

c) acute en chronische infecties

g) ontstekingsproces in de hypothalamische regio

Juist antwoord: d

54. Hyperproductie met gesloten groeizones leidt tot:

a) onevenredige toename en verdikking van de ledematen en beenderen van de schedel

C) een toename in de grootte van de inwendige organen en spierweefsel

Het juiste antwoord is: a

55. In de actieve fase van acromegalie wordt het bloedgehalte verhoogd:

Juiste antwoord: g

56. Selecteer de veranderingen in de hormonale status die karakteristiek zijn voor de ziekte van Addison:

a) toename van cortisol in het bloed

b) een afname van cortisol in het bloed

c) toename in 17OX in urine

Juiste antwoord: b

57. Klinisch teken waarmee primaire en secundaire bijnierinsufficiëntie kunnen worden gedifferentieerd?

b) dagelijks ritme van cortisol

c) huidpigmentatie

d) niveau van 17OX in urine

Juiste antwoord: in

58. De hoofdoorzaken van chronische bijnierinsufficiëntie zijn:

b) tuberculose-infectie

Juiste antwoord: b

59. Bijdragen tot de ontwikkeling van een addison-crisis:

a) acute infecties en intoxicaties

b) chirurgie, ontoereikende behandeling

c) al het bovenstaande

Juiste antwoord: in

60. De differentiële diagnose van primaire en secundaire bijnierinsufficiëntie maakt de volgende diagnostische studies mogelijk:

a) corticotrope factor

Juiste antwoord: in

61. Voor de normalisatie van de vereiste indicatoren de benoeming van mineralcorticoïde met de ziekte van Addison?

a) normalisatie van het lichaamsgewicht

b) normalisatie van de elektrolytbalans

c) impulsnormalisatie

Juiste antwoord: b

62. Welke overproductie van hormonen wordt waargenomen in feochromocytoom?

Juiste antwoord: g

63. Medische tactieken in de staat van "ongecontroleerde hemodynamiek":

b) ACE-remmers

c) verwijdering van feochromocytoom

d) bèta- en alfablokkers

Juiste antwoord: in

64. Een patiënt met een vermoedelijk feochromocytoom werd getest met histamine. De test is positief. Selecteer een antwoordoptie:

a) de test wordt uitgevoerd bij de initiële bloeddruk groter dan 150/100 mm Hg.

b) Bloeddruk stijgt na de test met meer dan 50/40 mm Hg.

c) Bloeddruk stijgt met minder dan 50/40 mm Hg.

Juiste antwoord: b

65. Een patiënt met een vermoedelijk feochromocytoom werd getest met tropafen: de test is positief. Kies het goede antwoord:

a) de test wordt uitgevoerd met de originele bloeddruk van minder dan 160/100 mm Hg.

b) bloeddruk daalt licht

c) De bloeddruk wordt met niet minder dan 50/30 mm Hg verlaagd.

Juiste antwoord: in

66. De afhankelijkheid van hypokaliëmie identificeren aan de hand van een overmaat aan aldosteron met behulp van de test met aldacton. Na vier dagen lang het medicijn (100 mg x 4 keer per dag) met hyperaldosteronisme te hebben waargenomen, kan het volgende worden waargenomen:

Meer Artikelen Over Nieren